3+1 előremutató jel, amiből kiderülhet a számodra, hogy zátonyra fut a kapcsolatod!
2017. november 28. írta: tolvajnorbert

3+1 előremutató jel, amiből kiderülhet a számodra, hogy zátonyra fut a kapcsolatod!

Vannak jelek, ami pontosan előre tudja jelezni, hogy előbb vagy utóbb katasztrófa fog bekövetkezni a párkapcsolatodban! Ezek sokszor annyira egyértelműek, hogy azt gondolná mindenki, hogy észre fogja venni. Sőt, közte és szerelme között biztos, hogy soha nem fognak előfordulni. De az igazság az, hogy egyik napról a másikra, szinte észrevétlenül fog(nak) közétek éket verni, ha nem veszitek észre időben, és változtatok rajta

 

 cristian-newman-141895_480.jpg

Természetesen (sajnos) több száz kisebb-nagyobb probléma felmerülhet egy párkapcsolatban, de most csak azzal a három plusz eggyel szeretnék foglalkozni, ami sok más vita, veszekedés, probléma forrása lehet. Sokszor erről a három problémáról van szó, csak át vannak csomagolva, át vannak címkézve.

A lehető legnagyobb hiba, amit elkövethetsz az az, ha úgy olvasod ezt a néhány sort, hogy közben azon gondolkozol, hogy vajon a társad melyiket követte legutóbb. Ne feledd, hogy ahogy egy párkapcsolathoz, úgy annak működtetéséhez is két ember kell!

 

1. Te vagy a hibás!

Ha egy kapcsolatban sokszor hangzik a fenti mondta, akkor sok minden eszünkbe juthat, csak az nem, hogy egy boldog és kiegyensúlyozott kapcsolat szereplői beszélgetnek egymással. Abban a pillanatban, amikor bármelyik fél elkezdi hibáztatni a másikat, akkor nem csinált egyebet, mint a felelősség hárítással együtt belevert egy szöget kapcsolatuk koporsójába.

A gond az, hogy megszámlálhatatlan okból hibáztathatjuk a párunkat. Hiszen lehet, hogy nem tett meg valamit, amit megígért, nem volt elég figyelmes, és a többi, és a többi! A legtöbb esetben apró-cseprő dolgokról van szó. A probléma ott van, hogy sokszor a napi rutin része lesz, amiből a másik csak annyit fog érzékelni, hogy már megint valami baja van velem.

A megoldás legtöbbször az, hogy tisztázzátok a helyzetet, és legközelebb megpróbálsz felülemelkedni a dolgon, vagy lefektettek olyan szabályokat, amelyek mindenkinek világosak, és segítenek elkerülni, vagy legalábbis a minimális csökkenteni a súrolódásokat. 

2. Neked hiába beszél az ember!

Egy kapcsolat nem tud működni, ha nem tudnak a felek egymással beszélgetni. Sokszor előfordul, hogy amíg az egyik beszél, addig a másik azon töri a fejét, hogy vajon most miről is van szó. De akár az is előfordulhat, hogy a kommunikáció teljes mértékben megszűnik. Persze arról beszélnek, hogy mi legyen az ebéd, meg ki menjen el a gyerekért. Banálisnak tűnhet, de emberek képesek hónapokig, sőt évekig elbeszélni egymás mellett, vagy egyáltalán nem beszélni a másikkal lényeges dolgokról. Ennek persze az lesz az eredménye, hogy lesz te és én, de nem lesz mi. Hiszen semmit nem tudnak majd egy idő után megbeszélni. Ha pedig nincs mi, akkor nincs párkapcsolat sem.

Ha nem tudtok, akartok lényegi dolgokról beszélni, akkor az intő jel lehet. A kommunikáció hiánya el fogja zárni egymástól a feleket, így napról napra el fognak távolodni egymástól azok, akik korábban el sem tudták képzelni az életüket a másik nélkül.

Pontosan tudom, hogy ez milyen érzés. Átéltem én is, amikor a házasságom romokban hevert. Egyszerűen nem tudtunk, nem is akartunk beszélni, beszélgetni. Nem volt harag, nem volt vita, mert hát miről is lett volna. A házasságom rendbetételének első lépése az volt, hogy elkezdtünk beszélgetni. Először semleges témákról. Majd miután újra tudtunk egymásra figyelni megbeszéltük, hogy a korábbi sérelmeket elengedjük, mert már úgysem emlékszünk rájuk, hogy ki a hibás.  Ezek után fontos témák tucatjait tudtuk úgy megbeszélni, mint előtte soha.

people-2568886_1920_480.jpg
 

3. Mert már öt éve is azt csináltad!

Nem vagyunk tökéletesek, így időről időre hibázunk. A gond akkor van, ha megtörtét a baj, amin tovább tudtunk lépni közösen, de később, akár évekkel később újra, meg újra előkerül az a baklövésünk. Ez a múltbéli hiba felhánytorgatása tipikusan alkalmas érzelmi zsarolásra. A gond az, hogy ezzel egyrészt elkezded téglánként lebontani a partnered önértékelését, önbizalmát, másrészt teljesen felesleges feszültséget generálsz kettőtök között. A gond akkor szokott lenni, hogy ezt ez egyik fél tudatosan csinálja. Mert vagy az egyik, vagy másik, legrosszabb esetben mindkét következményt el akarja érni.

Egy-egy ilyen hibáztatás után érzi az, akinek felrótták korábbi vétkeit, hogy jó lenne kiszakadni ebből a kapcsolatból, elmenekülni, elbújni a világ elől. Nem jelenti azt, hogy egyből el fog menekül. Sőt sokáig önmagát fogja vádolni. De a pohár egyszer csak betelik. Érdekes, hogy az engem felkeresők egy része elmondja, hogy szeretné visszahódítani az exét, de kiderül, hogy hosszas munkával ő üldözte el. Igen ám, de ilyenkor az ex visszaszerzése nem egy egyszerű lépés. Sokkal jobb helyrehozni, bocsánatot kérni a másiktól, mint az ex visszahódítás rögös útjára lépni.

Pedig nem kellene mást tenni, mint továbblépni a problémán. Ha ott és akkor túl tudtatok lépni rajta, akkor nem kell újra és újra feltenni, mint egy lejárt lemezt, aminek megakadt a tűje. Az igazság szerint ezt sem nehéz felismerni, hiszen vagy magadon veszed észre, hogy állandóan vádolsz, vagy a másikon, hogy állandóan vádol téged.

 

+1 Te ki vagy?

Van az úgy, hogy hatalmas a szerelem, majd egyszer csak arra ébredsz, hogy nem tud, hogy ki ez itt melletted? Hetek, hónapok, évek telnek el, de mi csak arra a képre koncentrálunk, ami még az ismerkedés legeslegelején belénk ivódott. A gond az ezzel, hogy ezek a képek sokszor hamisak. Ezért van az, hogy néhány hét együtt járás után megjegyzi a másik, hogy nem ilyen voltál, megváltoztál, majd kilép egy kapcsolatból. De mi van akkor, ha ismereted a másikat, de ahogy korábban is írtam elindul az a folyamat, aminek végén teljesen eltávolodtok egymástól.

A gond itt az, hogy ezt nem fogod észrevenni, csak ha valami nagy baj van. Nem fogod észrevenni, mert nem veszed észre a másikat sem. Ha ide eljutottatok, akkor el kell fogadni, hogy az addig kapcsolatnak vége. Nem lehet, nem szabad megmenteni.

De mi van akkor, ha Te úgy döntesz, hogy mégis vele szeretnél együtt lenni? Ilyenkor jön az, hogy egy teljesen új kapcsolat alapjait kell lerakni. Ahol megismeritek a másikat, és együtt dolgoztok azon, hogy ez az új kapcsolat végre kettőtökről szóljon, és ne kelljen megélnetek a társas magányt egy kapcsolatban. Az igazi kérdés itt csak az lesz, hogy a másik vajon akarja-e ezt az új kapcsolatot…

 

Elakadtál a párkapcsolatodban? Szakítottatok, és fogalmad sincs, hogyan állj talpra, vagy éppen újrakezdenéd veled, de lövésed sincs hogyan kell jól csinálni? Nyugi, ha gondolod, akkor Neked is örömmel segítek! A segítségért kattints ide: http://bit.ly/2NFfiv6

Fotó: https://unsplash.com/

A bejegyzés trackback címe:

https://tolvajnorbert.blog.hu/api/trackback/id/tr1814212161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása