Kapcsolattisztításra fel!
2018. február 19. írta: tolvajnorbert

Kapcsolattisztításra fel!

 

 

Időről időre lehet hallani különféle tisztítókúrákról, amelyek segítenek abban, hogy különböző, a szervezetben felhalmozódott káros anyagokat ki lehessen onnan pucolni. Ezáltal jobban fog működni a test, felpörög az anyagcsere, több lesz az energia. Ehhez hasonló módon működik a kapcsolattisztítás is.

 

cmdr-shane-691641-unsplash_480.jpg

Legyünk őszinték magunkhoz! Nincs olyan kapcsolat, ahol egy-egy vita ne lenne, de sokszor még vita sem kell ahhoz, hogy valamelyik fél úgy érezze, hogy valami hiányzik neki a kapcsolatból. Ilyenkor a felszín alatt megbúvó sértettség szép lassan, de biztosan aláássa a kapcsolatot. Ha nem kapsz időben észhez, akkor könnyedén akár apróságok is oda vezethetnek, hogy elvállnak útjaitok.

Kapcsolattisztítás

Ha tudatosul, hogy valami nincs rendben, akkor a legjobb megoldás, ha a problémát a lehető legegyszerűbben, és persze őszintén átbeszéled a pároddal. Na ez persze nem olyan könnyű, mint amilyen könnyű leírni. Ehhez kell az, hogy mind a két fél nyitott legyen a beszélgetésre, ami a megoldást hozhatja.

3 lépés, amire oda kell figyelni:

  1. Megegyeztek abban, hogy olyan körülményeket fogtok teremteni, ahol kényelmesen, nyugodtan tudtok egymásra figyelni anélkül, hogy bármi megzavarhatnak benneteket!
  2. Végighallgatjátok egymást anélkül, hogy közbeszólnátok, illetve védekeznétek vagy támadnátok, miközben a másik beszél.
  3. Nem csak a másik fejéhez vágjátok azt, amivel bajotok van, hanem azt is elmondjátok a másiknak, hogy mi az, amit szerettek benne.

Nyugodt körülmények

A beszélgetés hatékonysága miatt kell az, hogy békés körülmények között tudjatok beszélgetni, egymásra figyelni. Hiszen ha a szomszéd asztalnál ülők azt hallgatják, hogy Ti miről beszélgettek, vagy éppen a gyerekek rohangálnak körülöttetek, akkor esélyetek sem lesz arra, hogy átbeszéljétek azokat a dolgokat, amelyek belülről feszítenek benneteket! Amikor minden elcsendesedett, akkor üljetek le egymás mellé, tegyétek el a telefonokat, és csak egymásra figyeljetek. Ha segít, akkor bontsatok ki egy palack bort is, de igazából erre nincs is szükség.

Figyelj oda a másikra!

A beszélgetésnek legyen egy jól felépített váza, amelyet mind a ketten szem előtt tudtok tartani. Erre a keretre azért van szükség, hogy mind a ketten biztosak legyetek abban, hogy ami a szíveteket nyomja, azt ki fogjátok tudni adni. Fontos, hogy beszélték meg, hogy egyszerre hány problémás pontról beszéltek. Én azt javasolom, hogy ne esettek túlzásba, és egyszerre 3 pontot mondjatok el, hozzatok fel!

Mi az, amit szeretsz benne?

Ha végeztél a problémák felsorolásával, akkor el kell mondanod 3 olyan tulajdonságot, cselekedetet, amit viszont szeretsz, tisztelsz a másikba. Ezt közvetlenül az után, hogy felhoztad a problémát. Ha befejezted, akkor a másik jön. Hallgassátok meg egymást. Ha mind a ketten befejeztétek, akkor van arra lehetőség, hogy egy-egy dolgot átbeszéljetek, ha ez szükséges.

Légy türelmes, és ne rohanj! Ha úgy érzed, hogy sok mindent kellene elmondanod, akkor se ess túlzásba, és egyszerre csak 2-3 problémát dobj be, beszélj ki magadból. Annak nincs értelme, hogy rázúdítasz mindent a másikra.

Ismételjétek meg ezt rendszeresen!

Figyeld meg, hogy a probléma felszínre kerülése sokszor egyből meg is oldja magát a problémát. Ezek után pedig ahelyett, hogy a szőnyeg alá söpörnétek a problémákat tartsatok kapcsolattisztítást. Ha ezt rendszeresen megteszitek, akkor azzal egy szoros kötelék, és bizalom fog kettőtökben kialakulni, hiszen meglesz az érzés bennetek, hogy bármit meg tudtok beszélni a másikkal.

 


Fotó: https://unsplash.com/

A bejegyzés trackback címe:

https://tolvajnorbert.blog.hu/api/trackback/id/tr8714212137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása